A la Lara (Aprenent amb les mans) ja la vam tenir, recentment, de convidada especial al Cafè Pedagògic parlant-nos de les matemàtiques (Aprenent matemàtiques amb les mans). Avui li he demanat que ens faci una presentació d’un material del qual em vaig enamorar quan vaig visitar el Projecte Integral Leon Dormido. És un material amb molt d’atractiu i un cert misteri. A l’article d’avui la Lara ens desvetlla com fer-lo anar.
En aquests dies d’estiu que ja gairebé han passat, quan la calor ens baixa el ritme, disposem de més temps buit, ens podem preguntar més sovint “… i ara que vaig?” i la creativitat es deixa veure amb més grandesa… des d’ aprenent amb les mans et faig la proposta d’un material de representació i càlcul que de ben segur t’encantarà i podràs compartir amb els teus fills grans o amics (recomanable a partir de 10 anys).
Estic parlant d’un material que vaig conèixer en les formacions fetes amb Rebeca i Mauricio Wild directors del centre d’educació infantil, primària i formació continuada “Pesta” a Equador basat en l’amor, llibertat i límits dels processos de vida dels infants i que actualment treballan en un nou projecte anomenat “El León Dormido”. Us vull presentar La Taptana.
Taptana Nikichik via Mercado Libre
La Taptana també anomenada ordinador de números, és un invent dels antics pobles d’equador. Existeixen diverses variants d’aquesta eina de càlcul, la que més fàcilment trobareu en la xarxa és el model Nikichik però avui us volia oferir aquesta altra variant molt interessant que proporciona vivències sensorials per acompanyar el desenvolupament del pensament reversible.
Taptana via New Learning Culture
La majoria de vegades oferim als infants situacions o operacions de resolució directe. Donem dos nombres i han d’esbrinar que passarà si els sumem… oferir un resultat i pensar quins dos nombres s’han pogut unir per conformar-lo, és una operació inversa. Aquest tipus de reptes permeten conformar l’aparició del pensament reversible.
Un dia una ballarina, que assistia a un curs de materials de matemàtiques, em va confessar que des de que practicava operacions amb la taptana havia millorat la seva capacitat de representació amb la dansa… ara podia resoldre de forma més senzilla imitar els moviments realitzats cap a la dreta a l’esquerra i desfer un determinat pas amb un bon nombre de moviments de principi a fi i de fi a principi.
La Taptana és un taulell de fusta dividit en dues parts separades per un solc longitudinal que fa d’eix de simetria. En cada part hi ha 9 solcs circulars que representen els nombres del 1 al 9 i un solc longitudinal en la part superior que representa el 0. L’ordre posicional dels nombres avança en forma espiral a banda i banda del taulell formant dos cargols simètrics.
En el marge dret i esquerra del taulell hi ha uns petits foradets on hi situarem l’ordre numèric de les boletes que emprarem (boleta verda=unitats, boleta blava= desenes, boleta vermella= centenes, boleta groga= unitats de mil). Si jo col·loco una boleta verda en la posició número 3, una boleta blava en la posició número 4 i una boleta vermella en la posició número 1. Hauré representat la quantitat 143.
Representant dues quantitats a banda i banda les podré sumar o restar en funció si faig avançar les boletes pel taulell o les vaig retrocedir. Emprant el solc central podré realitzar fer multiplicacions i divisions… Com certament és diu, una imatge val més que mil paraules, us reenvio al meu blog materialsdematematiques.bolgspot.com i en l’apartat de càlcul centrat en l’etapa 7 -12 trobareu uns vídeos il·lustradors de les diferents operacions.
Si no teniu el taulell el podeu dibuixar sobre una cartolina, diferents cereals us poden servir d’unitats, desenes, centenes i unitats de mil, i posant taps d’ampolla d’aigua a cada forat evitareu que les boletes o cereals us caiguin a terra contínuament o es belluguin pel taulell creant confusions.
Desitjo que us ho passeu bé… i que el vostre entusiasme, incerteses, alegries i comprensions arribi a l’entorn tot donant-li un nou color.
Si vols aprofundir en aquest material o en altres per treballar les matemàtiques amb les mans, has de saber que la Lara estarà a l’Escola Congrés-Indians durant aquest curs fent un curs d’acompanyament a les matemàtiques. Per tenir més informació sobre el curs pots clicar aquí o escriure un mail a l’escola (a8066516@xtec.cat).
Aquí un vídeo explicatiu de la Lara on podeu veure com es fa la suma a la taptana:
Hola,
Estic interessada en comprar una taptana. On la podria trobar??
Moltes gràcies
Nuria